Tarjanteen ensimmäisestä reittimatkasta 109 vuotta – Tampereelta Virroille liikennöidään tänäkin kesänä 6. kesäkuuta alkaen

Höyrylaiva Tarjanne lähti ensimmäiselle vuoromatkalleen Tampereelta Virroille 23.5.1908. Tänä päivänä s/s Tarjanne on maailman vanhin pitkää reittiä säännöllisesti liikennöivä höyrylaiva, joka 109 vuotta valmistumisensa jälkeen kulkee edelleen samaa perinteikästä reittiä Tampereelta Ruoveden kautta Virroille. Nostalgisen höyrylaivan charmin voi kokea Näsijärven aalloilla tänä kesänä 6.6.–12.8.2017.

Tarjanteen historiassa riittää muisteltavaa. Höyrylaivan tarina sai jännittäviä piirteitä heti sen vesillelaskun jälkeen toukokuussa 1908, kun laivan höyrykone ensimmäistä kertaa laitettiin käymään. Tällöin koneesta kuului kamala kolina eikä tulipalokaan ollut kaukana, kun liian tiukalle kiristetyt laakerit alkoivat kuumentua ja savuta. Matkaan kuitenkin päästiin, kun laakerit notkistuivat runsaan öljyämisen myötä. Seuraava tenkkapoo tuli Ruoveden kirkkorannan laiturille saavuttaessa, kun laivan pakille tuli käyttöä ensimmäisen kerran – miehistö kun ei vauhdin hurmassaan ollut muistanut testata pakkia matkan varrella. Kävikin ilmi, että suunnanvaihtoon vaadittava laitteisto oli laakereiden tapaan säädetty liian tiukalle, eikä pakkia saatukaan päälle. Sen sijaan Tarjanne törmäsi täyttä vauhtia laiturille, jossa yleisö, soittokunta ja kuoro olivat jo laivaa vastassa. Suurilta vahingoilta törmäyksessä onneksi selvittiin, mutta tarina kertoo, että muutama soittokunnan jäsen keikahti täräyksen myötä laiturilta veteen. Dramaattisen ensimatkan jälkeen konetta hienosäädettiin Tampereella ja ensimmäinen reittimatka Virroille sujuikin oppikirjojen mukaisesti laituriin saapumista myöden.

Ensimmäisen maailmansodan aikana höyrylaiva toimi sotalaivana ja vuonna 1929 Tarjanne oli mukana s/s Kurun pelastustöissä, kun laiva upposi kovassa myrskyssä Siilinkarin edustalla. Näsijärven maisemat Tarjanteen reitin varrella ovat myös inspiroineet useita merkittäviä taiteilijoita, minkä tuloksena on syntynyt kansallisaarteiksikin luokiteltavia taideteoksia niin kuvataiteiden, runouden, kirjallisuuden kuin musiikinkin alalta. Runoilijan tien reitin kerrotaan saaneen nimensä J.L. Runebergin mukaan, mutta myös monet muut merkkihenkilöt, kuten Zacharias Topelius, Oskar Merikanto, Ellen Thesleff ja Heikki Asunta ovat olleet tuttuja kasvoja Tarjanteen järvimaisemissa.

 Axel Gallen-Kallelalla on jopa niinkin suuri rooli Tarjanteelle, että hän on suunnitellut laivan ravintolatilat sen nykyiseen looshi-malliin vuonna 1916. Matkan varrella voi nähdä myös taiteilijan erämaa-ateljeen Kalelan, joka seisoo Näsijärven Isoselän rannalla Ruovedellä.

Kesällä luvassa reittimatkoja ja risteilyjä

 Tarjanteella luodaan tarinoita tänäkin kesänä. Höyrylaivan ensimmäinen reittimatka ajetaan 6. kesäkuuta Tampereen Mustanlahden satamasta Virroille. Siitä eteenpäin S/S Tarjanne liikennöi tiistaisin ja torstaisin Tampereelta Virroille ja keskiviikkoisin ja lauantaisin Virroilta Tampereelle. Matkan varrella pysähdytään Murolen kanavalla, Ruoveden satamassa sekä ennakkotilauksesta Visuveden sillalla. Reittiliikenteen lisäksi luvassa on erilaisia risteilyjä Virroilla ja Ruovedellä.

–Tänä vuonna Tarjanteen liikennöinti on suunniteltu siten, että perjantait ollaan pääsääntöisesti Virtain tai Ruoveden päässä, ja Virroilla ja Ruovedellä tullaan järjestämään ainakin lounas- ja iltaristeilyjä sekä risteilyjä lapsille. Tarjanne on läsnä myös erilaisissa kesätapahtumissa kuten Virtojen Muksufestareilla ja Visumarkkinoilla, minkä lisäksi järjestämme höyrylaivarouvalla myös erilaisia tilausristeilyjä, kertoo Hopealinjojen toimitusjohtaja Mari Vuorinen.

Tänä kesänä Tarjanteen ravintolapalveluista vastaa Hopealinjojen ravintolatoimenjohtaja Anette Mellin.

 –On ollut erityisen innostavaa päästä kehittämään Tarjanteen ravintolaa ja ruokalistaa. Vanha höyrylaiva on täysin ainutlaatuinen miljöö, joka henkii upeasti kulttuurihistoriaa ja menneiden aikojen fiilistä, Mellin kertoo.

 Laivan menusta löytyykin muun muassa paikallisia kalaherkkuja sisältävä Näsijärvilautanen sekä lohikeitto, jonka kanssa tarjoillaan Raija Asunnan ruisleipää Ruovedeltä. Koko menun lähtökohta on keskittyä tarjoilemaan nykyaikaista suomalaista ruokaa, joka sopii järvi- ja saaristomaisemiin ja Tarjanteen nostalgiseen tunnelmaan.

S/S Tarjanteen reittiliikenne:

6.6.–12.8.2017, ti ja to Tampere–Ruovesi–Virrat, ke ja la Virrat–Ruovesi–Tampere. Poikkeuksia aikatauluissa mm. juhannuksen aikaan.

S/S Tarjanteen juhannusristeilyt:

Tarjanne risteilee juhannuksen aikaan juhannusaattona pe 23.6. 2 tunnin risteilyt Virroilla klo 18–20 sekä klo 21–23 ja juhannuspäivänä la 24.6. Virrat–Ruovesi reitin klo 12–15.30, 2 tunnin juhannusristeilyn Ruovedellä klo 16–18 ja Ruovesi–Tampere-matkan klo 18.30–23.15. 

Katso lisätiedot ja osta liput.

Liity postituslistalle

Syötä sähköpostiosoitteesi ja saat meiltä kuulumisia ja tarjouksia parin viikon välein.